© Leonas Garbačauskas
Kraštovaizdžio objektas
Lansdcape object
Sodas prie namo „Tiltelis“
Garden by the Bridge House
Autorius(-iai): Asta Grabauskienė, „Astos Grabauskienės kraštovaizdžio dizainas“
Plotas: 11 arų
Adresas: Vilnius
Pamiškės namui, suprojektuotam iš dviejų dalių, sujungtų virš per sklypą sruvenančio upelio atviru koridoriumi – tilteliu, reikėjo sukurti aplinką, kuri atrodytų natūrali ir atkartotų aplinkai draugišką architektūrą. Sodas turėjo tapti miško tąsa, ir jį norėjosi papildyti medinėmis struktūromis, kurios leistų patogiau naudotis upeliu ir jo erdvėmis bei nevaržomai mėgautis buvimu gamtoje. Priekiniame kieme, prisidedant prie tvaraus dizaino idėjų, iš terasos lentų likučių buvo pakloti paprasti miško takeliai. Vidiniame kieme buvo įrengtos medinės terasos bei laiptai ir tilteliai, jungiantys pagrindinį namą, svečių namą ir vidinį kiemą. Laužytos terasų linijos suteikė tam tikro švelnumo ir padėjo išryškinti vingiuojančio upelio grožį. Įvairių šiai vietovei būdingų medelių ir krūmų (ievų, šeivamedžių, serbentų), o taip pat drėgną pavėsį mėgstančių žolinių augalų sluoksniai padėjo sukurti vešlią, žaliuojančią atgaivą klausantis nenutrūkstamo upelio čiurlenimo.
The house in the woods was designed of two parts connected by an open bridge corridor crossing the existing streamlet. It needed a setting which would look natural and echo the environmentally friendly architecture. The garden by this house had to become an extension of the forest and include some natural, wooden structures - to make the access to the backyard and the stream more comfortable as well as to let enjoy nature and outdoor living to the fullest. In the front yard, simple paths from the remaining board pieces of the terraces constructed were laid out - contributing to a sustainable design. The backyard was added a few wooden zigzag terraces as well as steps and bridges connecting the main house, the guest house and the backyard. The zigzag lines of the terraces appeared to be visually softer, the ones that would enhance the beauty of the curving watercourse. Green layers of various native shrub and tree species (prunus padus, sambucus nigra, ribes) as well as shade, moisture loving perennials helped to create a lush retreat by the everlasting murmur of the stream.
53balsų
Balsuoti
Visi dalyviai Konkurso reglamentas
KONKURSO KOMISIJOS NARIAI

Duilio Damilano, architektas, „Damilanostudio architects“ įkūrėjas, Italija

Duilio Damilano, architect, founder of the Damilanostudio architects, Italy

Jacopo Bracco, architektas, vienas iš studijos „Blaarchitettura“ įkūrėjų, Italija

Jacopo Bracco, co-founder architect, studio Blaarchitettura, Italy

Vittorio Peretto, agronomas, kraštovaizdžio ir sodo dizaineris, studija „Hortensia“, Italija

Vittorio Peretto, agronom, landscape and garden designer, studio Hortensia, Italy

Ilze Rukšāne, kraštovaizdžio architektė, erdvių ir miestų projektuotoja. Privačių bei viešųjų erdvių ateljė ALPS partnerė, Latvija

Ilze Rukšāne, landscape architect, spatial planner, urbanist. Parner at atelier landscaping public/private spaces ALPS, Latvia

Slava Balbek, architektas, baldų dizaineris, menininkas, “Balbek bureau” įkūrėjas ir vadovas, Ukraina

Slava Balbek, architect, furniture designer and artist, founder and CEO of Balbek bureau, Ukraine

Egmontas Bžeskas, menininkas, prodiuseris, verslininkas, Lietuva

Egmontas Bžeskas, artist, producer, businessman, Lithuania
Generalinis rėmėjas

Rėmėjai



Partneriai


Informaciniai partneriai